Info Terkini

Thursday, June 14, 2012

Lawatan Kerja Ke Kumpulan Karangkraf Sdn. Bhd.

Syukur Alhamdulillah.. Setelah bertungkus lumus menyiapkan kertas kerja dan surat lawatan. Akhirnya kami berjaya merealisasikan perancangan untuk mengadakan lawatan kerja ke Kumpulan Media Karangkraf Sdn. Bhd. Seperti yang telah dipersetujui bersama, tarikh lawatan kami ke Karangkraf ditetapkan pada 11 Jun 2012.

Kami bertolak dari PSIS pada jam 7.10 pagi dan Kami tiba di Karangkraf pada jam 9.45 pagi (Lewat 20 minit daripada masa yang dirancang)


Kehadiran kami disambut dengan penuh kemesraan oleh Cik Aqmar Laili (Eksekutif Perhubungan Awam) dan En. Hashim Anang (Pengurus Tugas-tugas Khas).

Ucapan kata-kata aluan dan sedikit sesi pengenalan daripada Cik Aqmar Laili 

Semua peserta tekun mendengar taklimat yang disampaikan oleh wakil dari Karangkraf

Berkesempatan bersalaman dengan Encik Mohd Nasir Bin Haji Hamzah yang merupakan 
Pengarah dan Perintis Utama Kumpulan Karangkraf Sdn. Bhd.

Mendengar sedikit taklimat yang disampaikan oleh Encik Mohd Nasir Bin Haji Hamzah

Secara peribadinya kami berasa kagum dengan kejayaan syarikat ini. Ini kerana Karangkraf merupakan satu-satunya kilang milik usahawan bumiputra yang terletak di kawasan 'pulau perindustrian' Shah Alam.. Jiran-jiran karangkraf di kawasan ini terdiri daripada syarikat luar seperti Cadbury, UMW Toyota, Nippon, dan Volvo..

Kejayaan Karangkraf boleh dijadikan contoh sebagai syarikat milik usahawan Melayu yang benar-benar berjaya.. Buktinya kesemua aset (bangunan) milik Karangkraf yang terdapat di beberapa lokasi di Malaysia berjaya dibeli tanpa menggunakan bantuan kerajaan..

Sehingga kini Karangkraf telah menghasilkan 29 jenis percetakan dan merupakan syarikat percetakan yang mengeluarkan produk terbanyak di Malaysia..

Sesi bergambar satu Malaysia bersama Encik Mohd Nasir Hamzah dan En. Hashim Anang 

Sebelum sesi lawatan dimulakan, terlebih dahulu kami diberikan taklimat oleh  En. Hashim Anang, selaku Pengurus Tugas-tugas Khas di syarikat ini. 

Sesi Taklimat yang disampaikan oleh En. Hashim Anang


Agenda petama, kami di bawa  melawat ke Bahagian wartawan dan Editorial majalah/buku/Sinar Harian..


Siapakah geranggannya lelaki berbaju hitam ini??


Rasa seronok melihat persekitaran kerja di Karangkraf.. Suasana kerja di sini kelihatan selesa dan menyeronokkan.. Para pekerja diberi kebebasan semasa bekerja.. Semua staf kelihatan begitu tekun dan bersemangat menyiapkan kerja masing-masing.. 

Syarikat Karangkraf menggunakan pendekatan mengurangkan penggunaan kertas dalam urusan kerja sesama kakitangan.. Jadi mereka menggunakan sistem atas talian (online) untuk pelbagai aktiviti seperti permohonan cuti, tempahan peralatan, tempahan kenderaan, penghantaran hasil kerja dan sebagainya..

Sebahagian staf yang terdapat pada bahagian wartawan dan Editorial majalah/buku/Sinar

Sesi lawatan seterusnya kami di bawa ke Jabatan Grafik. Di jabatan ini kami dapat melihat hasil kerja pakar-pakar dalam bidang grafik.. Terdapat beberapa orang graduan lulusan Diploma Politeknik Johor Baru (PJB) atau nama terbarunya Politeknik Ibrahim Sultan (PIS) yang turut bekerja di jabatan ini.

Para peserta lawatan berasa kagum melihat skill grafik yang ditunjukkan oleh seorang pekerja

Tekun melihat proses editing grafik..

Foto Digital akan di 'touch up' sebelum dihantar untuk dicetak

Staf di sini mempunyai kepakaran yang tinggi dalam mengedit gambar.. Kebanyakan gambar-gambar yang anda pernah lihat pada cover majalah, kebanyakannya jauh berbeza berbanding gambar sebenar. Kesemua gambar tersebut telah diedit. 

Disebabkan itu gambar-gambar tersebut kelihatan begitu sempurna dengan kulit yang putih, cantik dan licin, senyuman yang manis, tiada parut pada bahagian lengan, leher atau kedutan pada wajah, Senyuman bayi yang begitu comel dengan pandangan mata yang begitu mempersonakan. Secara realitinya wajah mereka dalam gambar sebenar tidaklah secantik yang dapat anda lihat di majalah.

Selepas berada di Jabatan Grafik, kami dibawa pula ke Kilang Percetakan Ultimate Print.  Kilang ini bukan sahaja mencetak produk keluaran syarikat karangkraf, tetapi juga turut mencetak katalog pengiklanan milik syarikat swasta seperti Giant, Sony Ericson dan sebagainya.

Carta Aliran Proses Percetakan di Ultimate Print


Majalah yang telah siap dicetak..

Suasana dalam Kilang Percetakan Ultimate Print

Para pekerja tekun menyiapkan kerja masing-masing..

Katalog pengiklanan bagi sebuah syarikat yang telah siap dicetak untuk edaran..Bahan yang hendak dicetak pada asalnya dalam format PDF kemudian di cetak pada sekeping platKemudian pada bahagian ini warna-warna percetakana akan ditentukan..

Setiap Plat hanya boleh digunakan sekali sahaja. Plat yang telah digunakan dikumpulkan di sini sebelum dibuang/dilupuskan..


Tempat dakwat Percetakan 


Kertas-kertas ini diimport dari luar negara..


Mesin percetakan yang besar


Akhbar sinar Harian merupakan satu-satunya akhbar pelbagai edisi yang mengkhususkan Wilayah di Semenanjung Malaysia. Terdapat beberapa orang wartawan ditempatkan dibeberapa lokasi di Malaysia untuk mencari berita. Setiap berita yang wartawan perolehi perlu dihantar kepada editor Karangkraf selewat-lewatnya sebelum jam 12.00 tengah malam.. 

Akhbar Sinar harian akan mula dicetak pada jam 12.00 malam sehingga jam 2.00 pagi. Selepas siap dicetak, akhbar ini akan diedarkan ke seluruh negara..

Van ini digunakan untuk menghantar majalah dan Akhbar.

Akhir sekali, bila dah penat berjalan.. Sudah tentu perut pun turut berbunyi minta diisi. Nasib baiklah pihak Karangkraf telah menyediakan sedikit jamuan untuk santapan kami.

Sesi menjamu selera

Setelah selesai makan, diadakan sesi penutup.. Diharap sudilah menerima cenderamata sebagai kenang-kenangan yang tidak seberapa daripada kami..

Sesi penutup dan penyampaian cenderamata..

Sesi terakhir sekali adalah sesi bergambar dan membeli belah di kedai buku Karangkraf.. 

Sesi bergambar 1

Salah satu poster menarik yag terdapat di Karangkraf

Encik Lokman selaku Ketua Delegasi bersama En. Mahathir

En. Amirul turut bergambar kenangan

Diskaun 15% untuk Setiap buku dan Majalah. Para peserta lawatan sedang sibuk memilih majalah

Jom baca buku di sini 

Akhir kata.. Terima kasih saya ucapkan kepada Cik Aqmar Laili dan En. Hashim Anang kerana sudi menemani kami di sepanjang lawatan tersebut. Banyak ilmu yang kami timba sepanjang mengikuti lawatan ini..

Semoga selepas lawatan ini, akan mewujudkan satu hubungan yang berterusan antara warga PSIS dan juga warga Karangkraf.. Insya Allah..

No comments:

Post a Comment